• Zveřejněno: 03.03.2025
  • Autor: Miroslav Svoboda

Cukrovary v České republice, podle Potravinářské komory ČR (PK ČR), ohrožuje konkurence ze zemí mimo EU. Pěstitelé cukrové řepy přitom v těchto zemích používají pesticidy, které jsou v Unii zakázané, a nemusí se také potýkat s unijními „zelenými“ regulacemi.

Potravinářská komora ČR ve své tiskové zprávě, která byla vydána na webu Agrární komory ČR, dále uvádí, že tuzemské podniky, v současnosti, zápolí se zvýšenými náklady, ať už jde o energie, poplatky za obaly, emisní povolenky nebo rostoucí mzdy v sektoru. Některé závody jsou proto v kritické situaci a hrozí jim snižování výroby, případně jejich celkové uzavření.

Potravinářská komora ČR zároveň připomíná, že české cukrovarnictví se může pochlubit 200letou tradicí, v posledních letech ale prochází velmi bouřlivým obdobím. Na tuzemském trhu totiž panuje paradoxní situace. Ceny cukru vlivem nadměrného dovozu z Ukrajiny klesají, i když stále rostou výrobní náklady. Především jde o růst cen energií, surovin a různých poplatků, což dokumentuje přiložená Tabulka vybraných jednotkových nákladů cukrovarů, kde jsou srovnávány roky 2020 a 2024. Takže, například u komodity papír, to bylo v roce 2020 23.450 Kč/t a v roce 2024 již 37.125 Kč/t, oceli ze 13.250 Kč/t s nárůstem na 18.750 Kč/t, v případě louhu ze 7400 Kč/t s nárůstem na 9300 Kč/t, u koksu ze 4.250 Kč/t s nárůstem na 8000 Kč/t, u elektrické energie 1161 Kč/MWh s nárůstem na 2293 Kč/MWh, u povolenek CO2 ze 654 Kč/t s nárůstem na 1530 Kč/t, u zemního plynu ze 367 Kč/MWh s nárůstem na 991 Kč/MWh, u EKO-Kom poplatku za papír ze 2586 Kč/t na 5090 Kč/t a u EKO-KOM poplatku za kombinovaný materiál ze 6346 Kč/t na 22.488 Kč/t.

Podle prezidentky Potravinářské komory ČR Dany Večeřové aktuální cena, za kterou lidé cukr nakoupí, cukrovarům zdaleka nepokryje náklady. V posledních letech podnikům rostly všechny náklady a zejména platby za energie, na něž je výroba cukru velmi náročná. Načež k tomu dodala, že je nutné rovněž připomenout, že cukrovary, jako jediný obor z potravinářství, platí emisní povolenky.

Hořký byznys

Potravinářská komora ČR ve své tiskové zprávě dále konstatuje, že levnému dovozu ze třetích zemí, dokáží čeští producenti jen stěží konkurovat. Jako příklad, obě zemědělské organizace uvedly, že do České republiky se, za poslední dva roky, zvýšil dovoz, a to zejména z Ukrajiny, kde ovšem neplatí stejně přísné výrobní a environmentální standardy. V loňském roce se ho k nám dovezlo téměř 28 tisíc tun, což je přes čtyřikrát více než v roce 2022. Na trhu je ale zároveň velké množství cukru z Polska, kde stát výrobu výrazně dotuje. Kuriozní situace nastává při dovozech z Bulharska, kde není žádný cukrovar. Přesto ho k nám loni doputovalo 349 tun, předloni dokonce 2 076 tun. Pravděpodobně tak, podle Svazu pěstitelů cukrovky Čech, půjde o přebalený cukr z Ruska.

„Naše podniky musí bojovat s konkurenty na nerovném hřišti. Vozí se k nám cukr z třetích zemí pod náklady, jako by se nic nedělo. Přitom byl původně určený pro jiné trhy. Na evropském trhu tak vznikl převis nabídky a devastuje to naše cukrovary. Pokud situace bude takhle dále pokračovat, může to být katastrofa pro celý obor. Bohužel ale vůbec nevidíme žádné systémové řešení. Rozhodně nejsme proti pomoci Ukrajině, ale nesmí to být na úkor našich zemědělců a podniků,“ uvedl předseda představenstva Svazu pěstitelů cukrovky Čech Otakar Šašek, který je zároveň předsedou Krajské agrární komory Ústeckého kraje.

Potravinářská komora ČR také upozorňuje na novou obchodní dohodu se zeměmi Mercosur. Dohoda, kterou EU uzavřela s jihoamerickými státy na konci loňského roku, umožní další bezcelní dovoz cukru. Přestože potravináři podporují mezinárodní obchod, zároveň ale prosazují, aby se na dovozové výrobky vztahovaly stejné požadavky jako na unijní produkci. V Brazílii přitom lze používat desítky přípravků na ochranu rostlin, které jsou v EU zakázané.

Potravinářská komora ČR rovněž považuje za důležité, upozornit na nadcházející březnové jednání EU s Indií o nové obchodní dohodě. Indické vládní dotace na cukr, podle Světové obchodní organizace, výrazně překračují mezinárodní limity a evropské podniky tak budou v další cenové nevýhodě. Indie navíc v lednu zrušila zákaz vývozu cukru, který zavedla v roce 2023, aby ho v zemi měla dostatek. Do září 2025 mají vyvézt ze země jeden milion tun cukru.

Podle komory tak vzniká paradoxní situace, kdy cukr vyráběný v Evropě, za přísných regulací, je vytlačován produkty s vyšší uhlíkovou stopou, jejichž výrobní procesy často nereflektují požadavky na ochranu zdraví a životního prostředí.

Snižování výroby

Podle Potravinářské komory ČR, při současných výrobních nákladech a poklesu výkupních cen, je situace v odvětví dlouhodobě neudržitelná. Tuzemské podniky proto zavádí různá opatření. Šetří na logistice cukrové řepy, manipulaci s výrobky a jejich skladováním nebo přicházejí s úsporami v údržbě a v investicích. Přes všechna tato opatření například druhý největší tuzemský výrobce cukru Moravskoslezské cukrovary pravděpodobně končí výrobu v jednom ze svých závodů, a to v Hrušovanech na Jevišovkou na jižní Moravě. V těchto týdnech totiž u pěstitelů cukrové řepy ruší objednávky osiva a nekontrahuje smlouvy s pěstiteli na letošní kampaň.

„Jelikož se bude pravděpodobně u nás na Moravě zavírat jeden závod, spousta pěstitelů cukrové řepy se ocitla v nelehké situaci. Plánovali pěstební plochy osít řepou, a budou muset změnit osevní postupy, protože nemají kam dodávat cukrovou řepu. Středomoravské cukrovary jako jsou Litovel, Vrbátky a Prosenice již další pěstitele nepřijímají z důvodu naplněných kapacit závodů. Pěstitelé od řepy nechtějí odcházet, ale asi nezbude nic jiného. Navíc v posledních letech se klesající cena cukru odráží také na výkupní ceně cukrové řepy. Zemědělci jsou v situaci, kdy se jim přestává vyplácet řepu vůbec pěstovat, protože je to finančně často nerentabilní,“ dodala předsedkyně Svazu pěstitelů cukrové řepy Moravy a Slezska Milada Rašková Měsícová.

České „bílé zlato“ do Afriky

Potravinářská komora ČR dále upozorňuje, že Česká republika je, ve výrobě cukru, soběstačná. V minulosti jsme dokonce byli označováni za cukrovarnickou velmoc. V současnosti však musí cukrovary měnit své obchodní strategie a hledat příležitosti i jinde. Kvůli dovozům cukru z Ukrajiny, například společnost Tereos TTD z Dobrovice u Mladé Boleslavi přišla o část trhu, proto aktuálně hledá náhradu v zemích střední Afriky.

Sektorové šetření antimonopolního úřadu

Na nerovnováhu v dodavatelském řetězci v loňském roce upozornil také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Z jeho šetření vyplynulo, že cenový tlak na zemědělce a zpracovatele způsobuje, že konečná cena cukru často neodráží skutečné výrobní náklady, což vůbec nepřispívá k dlouhodobé udržitelnosti odvětví.

Nejefektivnější kulturní plodina

V závěru své tiskové zprávy Potravinářská komora ČR konstatuje, že pokud budou tuzemské cukrovary omezovat svou výrobu, přestanou současně odebírat řepu od zemědělců. Cukrová řepa přitom zpestřuje osevní postupy. Slouží jako takzvaná předplodina a díky hlubokému zakořenění přispívá k zúrodňování půdy. Díky své dlouhé vegetační době za své vegetační období vytváří největší množství biomasy ze všech pěstovaných plodin. Výrazně také snižuje emise oxidu uhličitého, který nezbytně potřebuje při procesu tvorby cukru sacharózy. Cukrovarnictví má i další významný dopad. Kromě přímého přínosu k HDP podporuje také zaměstnanost na venkově.

  • Zdroj: Agrární komora ČR, Potravinářská komora ČR