• Zveřejněno: 18.06.2024
  • Autor: Miroslav Svoboda

Přibylo lidí, kteří by byli ochotni změnit obor nebo projít rekvalifikací, pokud by jim hrozil vyhazov z práce. Podle zpravodajství serveru Novinky by to zvažovala většina dotázaných, jak ukázal průzkum agentury STEM. Více než polovina lidí by byla ochotna v takové situaci pracovat za nižší mzdu, třetina přestěhovat se do jiného kraje.

Podle Kateřiny Duspivové, analytičky STEM, řada lidí nechce akceptovat nižší mzdu, protože si tento krok nemůže dovolit, jelikož finanční situace českých domácností se v posledních letech nevyvíjela nijak příznivě.

Průzkum agentury STEM dále uvádí, že nezaměstnanosti se, z 1053 dotázaných, bojí 39 procent lidí v produktivním věku, což je jedno z dosud nejnižších čísel. Častěji jde o lidi těsně před důchodem a ty, kteří jsou ve špatné finanční situaci.

Kateřina Duspivová zároveň konstatovala, že z dlouhodobého hlediska lze ale za pozitivní zprávu považovat zjištění, že 89 procent Čechů a Češek je v případě hrozící nezaměstnanosti ochotno pracovat v jiném oboru. „Toho bychom měli v době nástupu umělé inteligence využít,“ dodala.

Průzkum Stem dále poukazuje na to, že na této úrovni se hodnoty pohybovaly naposledy v roce 2014. Přitom, za poslední tři roky podíl ochotných výrazně stoupl. V roce 2021 to bylo 82 procent dotázaných.

Co naopak klesá, je, podle průzkumu STEM, ochota přistoupit na snížení výplaty, pokud zaměstnavatel hrozí výpovědí. Ze 73 procent v roce 2020 by na tuto variantu bylo ke konci letošního května ochotno přistoupit jen 59 procent dotázaných. S přestěhováním do jiného kraje by nemělo problém 37 procent osob

  • Zdroj: Novinky.cz