• Zveřejněno: 27.09.2024
  • Autor: Text a foto: Daniela Houdková

První jednání Ústředí po prázdninové pauze bylo z důvodu nepříznivé povodňové situace přeloženo na 25. září a jako již tradičně jej zahájil předseda OSŽ Mgr. Martin Malý s informacemi o připravované Valné hromadě Asociace samostatných odborů (ASO), která proběhne 1. října letošního roku.

Valná hromada bude mimo jiné volit předsedu ASO na další čtyřleté funkční období a Odborové sdružení železničářů patří mezi členské svazy ASO s největším počtem členů.  Po úvodních informacích předal předseda OSŽ slovo dosavadnímu předsedovi ASO Bohumíru Dufkovi, který kandiduje na pokračování ve výkonu této funkce i pro další funkční období a přijal pozvání na jednání Ústředí OSŽ, aby zde představil svůj pohled na priority ASO pro nadcházející období, mezi které zařadil například snahu o zabránění zavedení institutu výpovědi bez udání důvodu do zákoníku práce.

Po představení těchto priorit následovala zhruba hodinová diskuse Bohumíra Dufka se členy Ústředí OSŽ k této problematice. Po odchodu předsedy ASO z jednání se Ústředí OSŽ po poradě a vyhodnocení všech podstatných okolností rozhodlo kandidaturu Bohumíra Dufka na příští volební období podpořit.

V další části jednání ústředí projednalo výsledek hospodaření Odborového sdružení železničářů za rok 2023, který se pohybuje v kladných číslech a také výroční zprávy za rok 2023 společností Pacifik, a.s., a OSŽ Slovakia, a.s., které spravují rekreační objekty OSŽ, s jejichž činností a výsledky přítomné seznámil místopředseda pro Správu majetku Martin Vavrečka.  Následně bylo mimo jiné projednáno plnění rozpočtu OSŽ za první pololetí letošního roku, které také probíhá dle plánu.

Vedoucí Sociálně-právního oddělení OSŽ-ústředí JUDr. Petr Večeř, přednesl přítomným informace o vyhodnocení obsahu Podnikových kolektivních smluv, uzavřených pro rok 2024 u zaměstnavatelů, kde působí odborová organizace OSŽ, který může například sloužit vyjednavačům OSŽ, jako pomůcka při kolektivním vyjednávání na rok 2025.

Během projednávání organizačních záležitostí byla projednána nominace nového zástupce OSŽ – ASO do Tripartity Plzeňského kraje.  Předseda podnikového výboru OSŽ při ČD, a.s., Štěpán Lev navrhl do této funkce Blanku Hanáčkovou, předsedkyni ZO OSŽ žst. Plzeň a členku PV OSŽ při ČD, a.s.  Ústředí jednohlasně rozhodlo o její nominaci. Blanka Hanáčková do této pozice nastoupí namísto svazového inspektora BOZP Jaroslava Leštiny, který v loňském roce bohužel náhle zemřel.

Za Revizní komisi informoval o nadcházejících kontrolách v základních organizacích Miroslav Škota.

Předseda PV OSŽ při ČD, a.s., Štěpán Lev informoval o jednaní PV, které proběhlo 11. září 2024. Návrh Podnikové kolektivní smlouvy ČD na rok 2025 od zaměstnavatele není zatím předložen. Návrh od zaměstnavatele očekává na začátku října 2025. Na dozorčí radě ČD, a.s., dne 12. září byly na programu jednaní standartní body ohledně oprav nákupu vozidel.

Předseda PV OSŽ ČD Cargo, a.s., Radek Nekola připomněl jednání podnikového výboru ze 12. září. Dále zdůraznil závažnost situace u nákladní dopravy, kde stále dochází k rapidnímu útlumu, způsobenou Green Dealem a podmínkami ovlivňující hlavní komoditu – vozbu hnědého uhlí. U této komodity se koncem roku počítá s velkou finanční ztrátou. Ani vozbě jednotlivých zásilek se stále nedaří. Vzhledem k těmto skutečnostem iniciovalo OSŽ konání mezinárodní konference v Praze zaměřená právě na jednotlivé vozové zásilky. Problémy nemá jen nákladní železniční doprava v Česku, ale i ostatní okolní státy čelí prohlubujícím ztrátám, které je třeba řešit společně.

I podnikový výbor ČD Cargo zatím čeká na předložení návrhu kolektivní smlouvy od zaměstnavatele.

Radek Nekola také poděkoval vedoucímu Sociálně–právního oddělení OSŽ-ústředí, JUDr. Petru Večeřovi za pomoc při zahájení jednání o kolektivní smlouvě ve společnosti Metrans, které se podařilo obnovit po třech letech.

Petr Štěpánek, předseda PV OSŽ SŽ, s. o., se ve svém vystoupení vrátil k jednání odborových centrál se zaměstnavatelem ze dne 22. července, kde byla schválena 2. změna PKS 2024, která reaguje na novelizaci NV 589/2006 a NV 182/2007 s účinností od 1. srpna 2024. Každá z odborových organizací měla na jednání dne 17. září předložit návrh čerpání FKSP (předložili pouze dvě OC). Na jednání byl zaměstnavatelem předložen návrh Kolektivní smlouvy na rok 2025. Protinávrh OC má být zaslán do 3. října. Návrh zaměstnavatele zahrnuje i nové benefity, kterými je například motivační odměna za doporučení nového zaměstnance nebo přidělení bytů novým zaměstnancům v majetku Správy železnic se zvýhodněným nájemným. Nárůst mzdy zaměstnavatel nenavrhl.

Provozním zaměstnancům byla v srpnové výplatě vyplacena mimořádná odměna GŘ SŽ.

Od listopadu bude fungovat nová zaměstnanecká stravenková karta, kterou dle výběrového řízení bude zprostředkovávat nová společnost Edenred.

Čerstvé informace z jednání Nedrážního republikového výboru, které proběhlo ve čtvrtek 19. září v Praze v Domě Bohemika, přednesla předsedkyně NeRV Bc. Renata Dousková.

U Dopravního zdravotnictví se připravují náměty na blížící se kolektivní vyjednávání se zaměstnavatelem. Nově jsou nasmlouvané společnosti, s nimiž Dopravní zdravotnictví bude spolupracovat v oblasti poskytování zdravotních služeb. Dále připomněla, že v Italské je již v provozu magnetická rezonance a objednávací termíny trvají cca tři měsíce.

U společnosti TSS stále dochází k výraznému snižování mezd u zaměstnanců. Tyto kroky vedou cíleně k útlumu společnosti.

Společnost SKANSKA má sice dobré hospodářské výsledky, ale některé jednotlivé segmenty se stále potýkají s malým objemem zakázek. V říjnu společnost pořádá mezinárodní jednání, kterého se zúčastní i předsedkyně NeRV Bc. Renata Dousková.

Pracovní řád s nově vloženými body se nyní projednává ve společnosti OHLA ŽS a pracují na něm předsedové ZO s pomocí vedoucím Sociálně-právního oddělení JUDr. Petrem Večeřou.

V Dopravním podniku města Brna se začíná kolektivní vyjednávání na rok 2025 stejně tak jako u společnosti Trilex.

Další informace na Ústředí OSŽ podal předseda ZO OSŽ AŽD, a.s., Karel Šimáček. Minulé úterý začalo se zaměstnavatelem kolektivní vyjednávání. Společnost AŽD svým zaměstnancům postiženým povodněmi nabízí příspěvek až deset tisíc korun a také bude zaměstnancům u příležitosti 70. let založení společnosti vyplacena mimořádná odměna. Společnosti se daří i na zahraničním trhu, a to v Polsku a Chorvatsku.

René Vrána, předseda ZO OSŽ DKV Přerov, který zastupuje DPOV, a.s., informoval o změně ve vedení firmy, kde odstupujícího Jiřího Jarkovského vystřídal od 1. srpna 2024 na pozici generálního ředitele a zároveň se stal předsedou představenstva JUDr. Tomáš Honomichl. Dále informoval René Vrána o chystaném setkání podnikového výboru v měsíci říjnu, kde se otevře Kolektivní smlouva DPOV, a.s., na rok 2024–2025. Dozorčí rada DPOV proběhla 11. září, na které se projednávalo rozšíření výrobních kapacit, nové smlouvy a hospodaření za uplynulé období.

Závěrem jednání Předseda OSŽ Mgr. Martin Malý připojil informace ohledně přípravy Akčního plánu MPSV pro kolektivní vyjednávání, který vznikl na základě aplikace směrnice EU o přiměřených minimálních mzdách. Tato směrnice mimo jiné vyžaduje, aby státy, kde není kolektivními smlouvami chráněno alespoň 80 % zaměstnanců, což je i případ ČR, přijaly akční plán, jako soubor konkrétních opatření pro zlepšení podmínek kolektivního vyjednávání za účelem podpory uzavírání dalších kolektivních smluv. MPSV připravilo návrh tohoto akčního plánu a vyzvalo sociální partnery ke spolupráci při jeho finalizaci. Na poradě na úrovni členů Představenstva OSŽ a SPO OSŽ Ústředí již byly připomínky k tomuto plánu vycházející z dosavadních zkušeností při kolektivním vyjednávání zpracovány a odeslány.

Dále předseda OSŽ ještě informoval o průběhu jednání poradního týmu tripartity pro hospodářskou politiku při MPO dne 27. srpna, kde byl projednáván návrh Hospodářské strategie ČR a dále také o jednání na Úřadu vlády ČR 17. září, kde se zúčastnil projednávání návrhu Fiskálně strukturálního plánu ČR. Oba tyto materiály v částech týkajících se problematiky pracovního trhu mimo jiné uvádějí nutnost přijetí opatření k podpoře zaměstnávání osob v předdůchodovém a ranně důchodovém věku. Předseda OSŽ však na těchto jednáních připomínkoval problematiku současného vládního pojetí této podpory v tom smyslu, že tato politika zcela postrádá prvky pozitivní motivace zaměstnanců v předdůchodovém věku, kteří třeba ze zdravotních nebo jiných závažných důvodů již nemohou nebo nechtějí vykonávat pracovní poměr na plný úvazek (jako například možnost snížení odvodů sociálního pojištění zaměstnanců předdůchodového věku se zkrácenými pracovními úvazky, nebo případně možnost čerpání nějaké formy částečného důchodu při současném výkonu zkráceného pracovního úvazku). Možnost snížení odvodů na sociální pojištění při zaměstnávání osob 55+ na kratší pracovní úvazek byla totiž zavedena pouze na straně zaměstnavatelů. U zaměstnanců naproti tomu vláda podle předsedy OSŽ zatím prosazuje pouze restriktivní opatření, jako je zpřísnění podmínek pro odchod do předčasného důchodu nebo posouvání důchodového věku. Jako nelogické se v tomto ohledu podle předsedy OSŽ jeví i podmínění výplaty předčasného (nově výrazněji kráceného) důchodu zákazem výkonu zaměstnání, které by zakládalo účast na sociálním pojištění. To rozhodně nelze označit za pozitivní podporu pokračování zaměstnání osob v předdůchodovém věku a ve svém důsledku je to nakonec nevýhodné pro zaměstnance i pro státní rozpočet.

  • Zdroj: ODBOROVÉ SDRUŽENÍ ŽELEZNIČÁŘŮ