Zdražování potravin nebere konce, uvádí ve svém zpravodajství CNN Prima NEWS. Načež konstatuje, že cena základních surovin, ve srovnání se stejným obdobím loni, vrostla o desítky procent, u cukru dosáhla dokonce dvojnásobku. I když by se, podle odborníků, měla již blížit stropu, například vejce jen v posledním měsíci zdražila o 22 procent. Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda za tím vidí zejména zájmy obchodníků.

Kdo může za zdražování cen potravin: potravináři, obchodníci, nebo někdo jiný? V pořadu „Pro a proti“ Českého rozhlasu o tom besedovali viceprezident Agrární komory Václav Hlaváček, který vidí příčiny na straně obchodníků, a viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Pavel Mikoška, který věří, že na vině je celý dodavatelský řetězec, ale o velkých ziscích prý mluvit nelze.

Pod názvem „Zdraví spotřebitelů, informovaná volba a ochrana prostředí jsou pro potravináře klíčovými prioritami,“ uspořádala Potravinářská komora ČR (PK ČR) v úterý 13. prosince 2022 tiskovou konferenci, na jejímž programu bylo zhodnocení činnosti komory v letošním roce a nástin úkolů v roce 2023. Druhým hlavním bodem programu byl slavnostní křest knihy „Boží dar – Příběhy českých potravin“.

Dle nové zprávy OECD, jak to zveřejnila na svých webových stránkách Agrární komora ČR, třetinu pracovníků ve světovém zemědělství tvoří ženy. Ve Spojených státech se podíl žen v sektoru pohybuje kolem 28 %, v nízkopříjmových zemích je to více než 70 %. Ve vyspělých zemích jsou ženy nadměrně zastoupeny v potravinářském průmyslu, kde mají obvykle hůře placenou a méně kvalifikovanou práci než muži.