Krátký čas na přípravu, nedostatek testovacích sad, špatná komunikace s distributory, nízká kapacita očkovacích center, problémy s cenou jednotlivých typů sad, refundace nákladů od státu, nedořešená legislativa při pozitivitě zaměstnanců a časová a finanční náročnost testování zaměstnanců. To všechno jsou problémy, se kterými se potýkají zemědělské a potravinářské podniky napříč celou Českou republikou, jak to uvádí tisková zpráva Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Letošní leden byl například pro restaurace druhý nejhorší měsíc za poslední rok. Lidé v restauracích v prvním měsíci nového roku utratili zhruba třetinu toho, co před rokem. Větší propad tržeb měly jen loni v dubnu. V posledním roce měly restaurace otevřeno šest měsíců, většinou ale s omezením otevírací doby a dalšími opatřeními. Koronavirus ale tvrdě zasáhl třeba i oděvní průmysl, jak zveřejnila Česká televize ve svém speciálním pořadu o dopadech koronaviru na českou ekonomiku.

„Agrární komora ČR nesouhlasí s novou povinností, podle které by zemědělské podniky měly své pracovníky testovat na covid-19 dvakrát týdně. Tato povinnost může ještě dále navýšit náklady na straně zemědělské prvovýroby, k čemuž dochází už nyní vzhledem k současné složité epidemiologické situaci v Česku. S ohledem na nevyrovnané postavení zemědělců a zpracovatelů vůči maloobchodu nemají navíc možnost zvýšené náklady promítnout do ceny produkce.

Tisková zpráva 15. 3. 2021 – Navýšení testování ve firmách na 2x týdně, jak navrhuje Vláda ČR je zbytečné. Jak vyplynulo z průzkumu, který zorganizovala Potravinářská komora ČR mezi svými členy, záchyty jsou v řádech jednotek procent a již stávající testování je zejména pro malé a střední firmy obrovskou organizační a finanční zátěží.