Více než čtvrtina českých domácností hodnotí svoji ekonomickou situaci jako horší než před rozšířením pandemie covidu-19 do České republiky. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi. Zároveň čtyři pětiny dotázaných uvedly, že dodržují vládní nařízení, ostatní je dodržují zčásti kromě procenta dotázaných, kteří je zcela ignorují.

Česká i Slovenská republika se co do hospodářských dopadů koronavirové pandemie vyvíjejí podobně. V obou zemích dramaticky klesl hrubý domácí produkt a začala růst nezaměstnanost. Rozdíly můžeme najít pouze v míře, jakou se dva nejsledovanější makroekonomické ukazatele zhoršují. Různí se také rozsah vládní hospodářské pomoci v obou zemích. Podle televize CNN Prima NEWS to vyplývá z aktuální společné studie Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) a investiční společnosti Goldenburg Group.

Výroba masa do budoucna klesne na úkor produkce rostlinných komodit. ČTK to sdělili zástupci Zemědělského svazu ČR v reakci na dnes zveřejněné údaje Českého statistického úřadu, jak uvedl server Aktualne.cz. Podle Zemědělského svazu ČR sice produkce ve 3. čtvrtletí meziročně vzrostla o 1,6 procenta, ceny jatečných zvířat však meziročně klesly o 14 procent.

Podle tajemnice Agrární komory ČR Gabriely Dlouhé jsou důvodem slevové akce maloobchodních řetězců, které cenově tlačí na prvovýrobce.

V živočišné výrobě aktuálně chybí zhruba šestina pracovníků kvůli karanténám nebo ošetřování dětí, které nemohly jít do škol. Lidé ze zahraničí pak nedorazili na pěstování zeleniny. Chovatelé zvířat apelují na vládu, aby prominula sociální pojištění alespoň po dobu trvání nouzového stavu pro prvních 50 zaměstnanců v podniku. Ve čtvrtek to uvedli zástupci Agrární komory ČR, jak o tom informoval server Aktualene.cz.

Husa domácí patří mezi nejstarší domestikovanou drůbež. Pečená husa s přílohou (knedlíky nebo bramborové placky) patří mezi zaručené speciality tuzemské kuchyně a je také nedílnou součástí tradic spojených se zimním obdobím, tedy svátkem sv. Martina (Svatomartinská husa) a později Vánoc jako Svatoštěpánská husa. Uvádí to ve své tiskové zprávě Agrární komora ČR, a to zejména v souvislosti s trendem posledních let využívat co nejvíce lokální suroviny, kdy přibývá obchodníků, kteří nabízejí na sváteční stůl husu z českých chovů. Jak dále konstatují čeští a moravští chovatelé drůbeže, zejména hus, každoroční svatomartinské slavnosti vrcholem chovatelské sezóny a jeden z hlavních zdrojů jejích příjmů.