Při příležitosti křtu knihy „Mléko a mléčné výrobky – rozdíly a souvislosti s výrobky rostlinnými“, kterou v těchto dnech vydala Potravinářská komora ČR (PK ČR), se ve středu uskutečnila v Praze tisková konference PK ČR. Podle jejích organizátorů bylo jejím cílem připomenout naší širší veřejnosti fakt, že mléko a mléčné výrobky jsou i nadále významným zdrojem živin pro člověka, které potřebuje ke svému zdravému vývoji, to je průběhu jeho života.

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje novelu energetického zákona. Podle zpravodajství České televize její součástí mají být i některé návrhy, které resortu předložil Energetický regulační úřad (ERÚ) k řešení krize a zlepšení dohledu nad energetickým trhem. Informoval o tom ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN). Zlepšit se má i situace lidí v záchranném režimu dodavatele poslední instance (DPI).

Marketingovým firmám zbývají poslední měsíce, kdy můžou prakticky kohokoli kontaktovat s nabídkami po telefonu. Od července budou moct volat jen těm, kteří to odsouhlasili ve veřejných telefonních databázích. Některé firmy ale klientům tvrdí, že pouhé zprostředkování kontaktu s prodejcem bude i pak v pořádku. Český telekomunikační úřad, podle zpravodajství Českého rozhlasu, tvrdí, že to není pravda.

Rostlinné náhražky, alternativní proteiny, hmyz, řasy, laboratorně vyrobené maso a další alternativy – vznikla nová odborná platforma pro alternativní potraviny a nápoje

Potravinářská komora ČR, spolu s Českou technologickou platformou pro potraviny, reagují na současné trendy a změny v nákupním chování spotřebitelů. Obliba rostlinných produktů v Čechách stále roste, spotřebitelé vyhledávají nejvíce alternativy mléka a mléčných výrobků, vysoká poptávka je také po rostlinných alternativách masa. To vše bylo důvodem pro vznik nové odborné Platformy pro alternativní potraviny a nápoje. K členství v platformě se přihlásilo 29 firem a organizací.